Selecteer een pagina

The history of: Industry 4.0

De vierde revolutie.


Lange tijd werd eigenlijk alles ter wereld met de hand geproduceerd. De smid smeedde zijn ijzerwerk, de timmerman timmerde karren, wielen, deuren en kozijnen en de loodgieter goot lood. Totdat rond 1750 de eerste industriële revolutie in Engeland begon. 

1e Revolutie
1e Revolutie

Mechanisatie door o.a. water- en stoomkracht

2e Revolutie
2e Revolutie

Massaproductie door o.a. de lopende band dankzij elektriciteit

3e Revolutie
3e Revolutie

Automatisering aan de hand van computers


Industriële revolutie

Wat het revolutionaire was aan de revoluties? De mechanisatie kwam op gang. Daardoor werden veel goederen niet langer handmatig geproduceerd, maar konden veel items machinaal gemaakt worden door de toepassing van water- en stoomkracht.

Een aantal jaar later, rond 1870, startte de tweede industriële revolutie, mede door de toepassing van elektriciteit. Massaproductie kwam op gang en complete assemblagelijnen werden ingericht.

Move over, human

Honderd jaar later volgde de derde industriële revolutie. De computer deed zijn intrede en gaf het startsein voor de automatisering. Nu, vandaag, jetzt, now, staan we aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. De tijd waarin fysieke systemen virtueel aan elkaar worden geknoopt, waarin apparaten, machines echt slim worden en zelfstandig met elkaar gaan communiceren. 

Bij de eerste drie industriële revoluties was het nog steeds de mens die (zij het in afnemende mate) ingreep in een productieproces. Bij Industrie 4.0 gaan de verschillende systemen zelfstandig met elkaar communiceren en zich ook aan elkaar aanpassen op basis van algoritmen. De mens wordt bijna helemaal overbodig in het productieproces.